

STAVANGER VINFORUM
Stavanger Vinforums Vinmesse 2025
Italia
Lørdag 18. januar på Clarion Hotell
Vinnerviner 2025 og juryens beskrivelse:
Beste vin under kr 358,-:
12636501 Etna Bianco 2022 fra Giovanni Rosso til kr 299,90. Importør Gaia Wine & Spirits AS.
Giovanni Rosso er en produsent av kvalitetsvin fra Piedmonte til et moderat prisnivå som de 10 siste årene også har startet vinproduksjon på Sicilia. Etna Bianco 2022 fra 750 meters høgde er en konsentrert og energisk Carricante med sitrus, mandler og en saltaktig røykmineralitet fra det vulkanske jordsmonnet.
Beste vin over kr 358:
173101 Brunello Di Montalcino 2019 fra Mastrojanni til kr 779,90. Importør Vininor AS.
Brunello Di Montalcino 2019 er en klassisk Brunello frå et godt men litt varmt år som er såpass åpen at den kan nytes nå med litt lufting, men fortsatt er noen år frå toppen. Mørke moreller med et lett eksotisk preg og litt trekrydder. Konsentrert med god lengde, kompleksitet og ganske integrerte litt tørre tanniner
Stavanger Vinforum har gleden av å invitere våre medlemmer til vinmesse.
Vi vil ha et bredt utvalg av viner fra flere importører. Noen vinprodusenter vil selv være til stede på vinmessen. Vi forventer stor deltakelse og anbefaler derfor rask påmelding.
Hotellovernatting i forbindelse med vinmessen kan bestilles her: Clarion Hotel booking
Italias unike historie går langt tilbake i tid, helt tilbake til romerne, hvor vin og mat allerede den gang var kultur og lidenskap. Denne filosofien om lidenskapelig livsnytelse har blitt dyrket og videreført fra generasjon til generasjon, noe som har ført landet frem til å være ett av verdens største vinproduserende land. I Italia dyrkes druer i alle 20 regioner, og på landsbasis har de i dag ca. 355 lokale druetyper som hver og en reflekterer forskjellig karakteristikk stil og jordsmonnet fra de ulike områdene rund i landet.
Mulighetene på vinmessen blir mange. Kombinert med de vinprodusentene som blir presentert i de enkelte seminarene og på Hovedsponsorseminaret, vil vinmessen 2025 føye seg trygt inn i rekken over de mest spennende vinsmakingene i Stavanger.
Program
Aktivitet: Fra: Til
Registrering 11:00 14:00
Forkurs med vin – kort innføring i vinsmaking 11:30 12:00
Åpning av vinmessen 12:00
Smakesalene åpner 12:00 17:00
Lunsjbuffet 12:00 16:30
Registrering for privatmedlemmer foregår i hotellets inngang til Stavanger Hall, for sponsorer og hovedsponsorer er registreringen i anvist område på hotellet. Alle deltakere får detaljert program med oversikt over viner for smaking, lunsjbillett samt sitt eget smakeglass med Stavanger Vinforums logo til odel og eie.
Ved kjøp av billett må du skrive ut denne (eller lagre den på din mobil) og ta den med på vinmessen. Koden på billetten vil bli skannet og gi deg adgang til vinmessen.
Det er egne billetter til seminarer du melder deg på, så skriv også ut disse og ta de med. Vær oppmerksom på at det er forhåndspåmelding med tidspunkt på alle seminarene når du kjøper billett. Seminarene blir ofte fullbooket, og det vil ikke være mulig å endre tidspunkt underveis!
Seminaroversikt
Det er 3 åpne seminar du som deltaker kan melde deg på. Prisen pr seminar 250,-.
Masi Agricola 12:15-13:00, 13:30-14:15, 14:45-15:30
(v/Eksportmanager Giacomo Boscaini)
Masi-viner er kjent for sin unike produksjonsmetode og rike smaksprofil. De kommer fra Veneto-regionen i Italia og Masi er en av de mest kjente produsentene der. Masi har en lang historie tilbake til 1772 og de er særlig kjent for sine Amarone-viner.
Masi-familien har vært involvert i vinproduksjon i generasjoner. Selskapet ble etablert av Alberto Boscaini, som startet å vinifisere druer i Valpolicella-distriktet.
Masi var tidlig ute med å ta i bruk den tradisjonelle appassimento-teknikken, der druene tørkes før pressing for å konsentrere sukker og smak. Masi ble den første produsenten til å kommersielt markedsføre en «Ripasso» vin; dette er i dag den ikoniske Masi Campofiorin.
Masi har fortsatt å utvikle seg, og de kombinerer tradisjonelle metoder med moderne vinproduksjonsteknikker for å skape viner av høy kvalitet.
Il Poggione 12:15-13:00, 13:45-14:30, 15:00-15:45
(v/Lars Heskjær)
Vi retter oppmerksomheten mot en av Toscanas mest fremragende og betydningsfulle regioner og introduserer det historiske Tenuta Il Poggione. Dette vinhuset er anerkjent som en av pionerene i området og spilte en sentral rolle i etableringen av regionens DOCG-status.
Il Poggione var en av de første vingårdene som markedsførte Brunello di Montalcino-vinen allerede på 1900-tallet, og et av grunnleggerne av Brunello di Montalcino-konsortiet.
Etter mer enn et århundre er Lavinio Franceschis arbeid fortsatt et grunnleggende referansepunkt for hans etterfølgere, Leopoldo og Livia, som fortsetter å utvikle virksomheten med den samme dedikasjonen og lidenskapen. Her kombineres de eldgamle ferdighetene til vinhåndverk og tradisjon med de nyeste, mest innovative teknikkene.
Giovanni Rosso 12:30-13:15, 14:00-14:45, 15:15-16:00
(v/Sjefsvinmaker Andrea Delpiano)
Rosso-familien har vært vinbønder i Serralunga i generasjoner og produsert vin fra Serralunga og Barolos beste vinmarker. De var kjent for sin kvalitet, og dagens eier, Giovannis sønn Davide Rosso, bestemte Davide seg for å sette familiens navn på verdens beste vinlister. Davide studerte ønologi og fikk uvurderlig erfaring i Frankrike før han i 2001, 27 år gammel, overtok alt ansvar for vinifisering av sin families viner. Han hadde som mål at hans viner skulle være en perfekt refleksjon av sitt terroir. Og terroiret i Serralunga d'Alba er blant verdens beste for hans druetyper.
Davides innfallsvinkel på alt fra vinmarkspleie til vinproduksjon har gjort Giovanni Rosso til en av Barolos, Italias - og verdens - mest ikoniske vinprodusenter. Davide Rosso selv er i dag en legende i Piemonte.
Ved siden av sin Barolo produserer David en unik Langhe Nebbiolo fra yngre vinranker, en sagnomsust Barbera d'Alba («Donna Margherita»), en hvit Roero Arneis, Dolcetto og nytt av året – en 100% nebbiolo-basert Langhe Rosato (rosévin). De siste årene har han også laget en svært begrenset produksjon Etna Rosso og Etna Bianco fra en pre-phylloxera vinmark nær Randazzo på Etnas nordside.