top of page

Stavanger Vinforums Vinmesse 2018

FRANKRIKE

 

 

Vinmessen er nå over for denne gang. Smakekommitéen hadde sin vanskeligste oppgave noensinne da de skulle kåre messens beste viner, men etter nøye vurderinger ble to vinnere kåret:

BESTE VIN UNDER 200KR:

2015 Julienas Les Mouilles fra Laurent Perrachon (Red & White)

BESTE VIN OVER 200KR:

2014 Santenay Blanc 1cru Clos des Gravieres fra Hubert Lamy (Moestue Grape Selection)

VI GRATULERER!!

"Vin er poesi tappet på flaske", skal forfatteren Robert Louis Stevenson en gang ha uttalt, noe lidenskapelige vinelskere sikkert kan si seg enige med. Men om du unner deg et glass vin av og til, kan Stavanger Vinforums vinmesse være et kjekt møtested lørdag 20. januar 2018.  Frankrike er, uansett hvilke favorittvin eller favoritt vinland man har, det viktigste vinlandet i verden. Fram til dags dato så orienterer alle vinland seg mot Frankrike og da i særdeleshet mot Bordeaux, Burgund og Champagne. 

 

Historie.

Det har vært dyrket vin i Frankrike i mer enn 2000 år. Den første dyrkingen av druer og den første vinproduksjonen som man kjenner til, var cirka 600 f.Kr, fra de fokaiske innvandrerne til området rundt Marseille. Men antageligvis har det vært laget vin før det. Med Julius Caesar og hans legionærer, ble vindyrking vanlig i hele Sør-Frankrike og eksport til Italia var vanlig. Etterhvert så spredde vindyrking seg til hele Frankrike og videre nordover. Med Romas fall, var det kirken og munkene som sto for kunnskapen og formidlingen av vindyrkingen i tidlig middelalder. Noe som også førte til at klostrene overtok eller beslagla de beste vinmarkene. Etter hvert så ble adelen en viktig aktør innen vinbransjen og det ble mer vanlig med slott og diverse adelsseter. Og da i særdeleshet i Bordeaux. Med den franske revolusjonen var moroa mer eller mindre over for kirken og adelen, og deres eiendommer ble fordelt til ”folket.” Eller til den som kunne karre til seg mest.

Mulighetene på vinmessen blir mange. Kombinert med de vinprodusentene som blir presentert i de enkelte seminarene og på Hovedsponsorseminaret, vil også vinmessen 2018 føye seg trygt inn i rekken over de mest spennende vinsmakingene i Stavanger.

 

Program

 

Aktivitet:                                                                                               Fra:                  Til

Registrering                                                                                         11:00                15:00

Forkurs med vin – kort innføring i vinsmaking (Victoriasalongen)       11:30                12:00

Åpning av vinmessen i Bankettsalen                                                   12:00

Smakesalene åpner (all smaking i 2. etasje)                                       12:00               18:00

Lunsjbuffet i Big Horn Steak House (reservasjon  mulig før 12:15)     12:00               16:30

 

Registrering foregår i hotellets resepsjonsområde og i Holmen Bar for noen sponsorer. Alle deltakere får detaljert program med oversikt over viner for smaking, navneskilt med oversikt over seminardeltakelse samt lunsjbillett.

Alle deltakere får sitt eget smakeglass med Stavanger Vinforums logo til odel og eie.

Seminaroversikt

Det er 3 åpne seminar du som deltaker kan melde deg på. Prisen pr seminar 225,-.

Klassiske franske hvitvinsområder                                                   12:15-13:00,  13:30-14:15,  14:45-15:30

(Terroir AS v/ Knut Espen Misje)

Frankrike lager uten tvil noen av verdens beste hvitviner. I smakingen fokuserer vi på viner fra Alsace, Loire og Burgund og viser gjennom vinene hvorfor Frankrike er et foregangsland for kvalitet i hvite viner.

Knut-Espen Misje er an av landets fremste vinkelnere. Han har vært en sentral skikkelse bak utviklingen av landets fremste utdanningstilbud innen vin de siste sytten årene, og var i 8 år ansvarlig for vintilbudene på Gastronomisk institutt.

Burgund - Olivier Leflaive                                                                   12:15-13:00,  13:45-14:30,  15:00-15:45

Oliver Leflaive har bakgrunn fra en vinproduserende familie og utviklet over tid sin egen vinproduksjon, i hovedsak hvitvin fra Puligny-Montrachet og nærliggende områder i Burgund. Med utgangspunkt i egne vinmarker og druer fra lokale produsenter er Olivier Leflaive i dag en stor, anerkjent kvalitetsprodusent med viner fra ca 65 appellasjoner i Burgund. Olivier Leflaive ønsker å lage elegante, rene viner heller enn kraftige og eikedominerte viner.

Rundreise i Bordeaux                                                                          12:30-13:15,  14:00-14:45,  15:15-16:00

(Vinhuset Nofra v/ Nicolas Mahe de Berdouare)

Nicolas er født og oppvokst i Bordeaux og familien hans har drevet med vinhandel i flere generasjoner. Han vil ta for seg Bordeaux og vinens spennende historie helt tilbake til år 57 før Kr. Han vil også fortelle om Bordeaux og det gode liv og som et eksotisk reisemål. Området har en lang og spesiell historie, som resulterer i sterke tradisjoner og stor erfaring innen vinproduksjon. I løpet av foredraget forklarer han på en levende og informativ måte vinens historie, Medoc-klassifiseringen fra 1855, druetyper, årganger, Châteauene og hvorfor nettopp Bordeauxvinene er så utrolig populære. I løpet av foredraget vil du også få muligheten til å smake på et utvalg av Bordeauxviner fra ulike slott. Nicolas har og skrevet flere vinbøker.

Påmelding stengt
bottom of page