

STAVANGER VINFORUM
Stavanger Vinforums Vinmesse 2026
Vinverdenen utenfor Europa
Lørdag 17. januar på Clarion Hotell
Stavanger Vinforum har gleden av å invitere våre medlemmer til vinmesse.
Vi vil ha et bredt utvalg av viner fra flere importører. Noen vinprodusenter vil selv være til stede på vinmessen. Vi forventer stor deltakelse og anbefaler derfor rask påmelding.
Hotellovernatting i forbindelse med vinmessen kan bestilles her: Clarion Hotel booking
Vi vender blikket utover Europas grenser og ser fram til å bli bedre kjent med viner fra resten av verden i januar. Dette er en glimrende anledning til å utforske både kjente og ukjente vinland, druetyper og vinstiler fra ulike kontinent – og til å finne nye favoritter. Dette messetemaet gir alltid en ekstra sammensatt og interessant vinopplevelse og vi gleder oss stort til å dele opplevelsen med dere.
Fra Sør-Amerika til Sør-Afrika, USA, New Zealand og Australia til Libanon, Aserbajdsjan, Georgia og Marokko for å nevne noen – her blir det masse nytt å oppleve og lære mer om. Mulighetene på vinmessen blir mange. Smakesalen kombinert med de vinprodusentene som blir presentert i de enkelte spesialseminarene og på hovedsponsorseminaret, vil vinmessen 2026 igjen føye seg trygt inn i rekken over de mest spennende vinsmakingene i Stavanger.
Program
Aktivitet: Fra: Til
Registrering 11:00 14:00
Forkurs med vin – kort innføring i vinsmaking 11:30 12:00
Åpning av vinmessen 12:00
Smakesalene åpner 12:00 17:00
Lunsjbuffet 12:00 16:30
Registrering for privatmedlemmer foregår i hotellets inngang til Stavanger Hall, for sponsorer og hovedsponsorer er registreringen i anvist område på hotellet. Alle deltakere får detaljert program med oversikt over viner for smaking, lunsjbillett samt sitt eget smakeglass med Stavanger Vinforums logo til odel og eie.
Ved kjøp av billett må du skrive ut denne (eller lagre den på din mobil) og ta den med på vinmessen. Koden på billetten vil bli skannet og gi deg adgang til vinmessen.
Det er egne billetter til seminarer du melder deg på, så skriv også ut disse og ta de med. Vær oppmerksom på at det er forhåndspåmelding med tidspunkt på alle seminarene når du kjøper billett. Seminarene blir ofte fullbooket, og det vil ikke være mulig å endre tidspunkt underveis!
Seminaroversikt
Det er 3 åpne seminar du som deltaker kan melde deg på. Prisen pr seminar 260,-.
Bodega Catena Zapata, Argentina 12:15-13:00, 13:30-14:15, 14:45-15:30
(v/ Familierepresentant, Michael Milton)
«Nicolás Catena Zapata får med rette æren for å ha satt argentinske viner på verdenskartet – ved å fokusere utelukkende på kvalitet. Det er flott å vite at han også har startet et vindynasti.» - Jancis Robinson.
Idag er det Nicolás Catena Zapatas datter, Laura Catena, som styrer skuta på Bodega Catena Zapata. Fortsatt er de en drivende kraft i kvalitetsutviklingen av argentinsk vin, og Catena Zapata høster stadig nye priser for arbeidet sitt. Sentralt i Catena Zapatas arbeid står forskning. Den akademisk anlagte familien vil gjerne forstå naturen og ta kvalifiserte valg i arbeidet sitt. Arbeidet med å forstå terroir og påvirkningen voksested har på vinene som produseres er dypgående og systematisk, alt med det mål for øye å produsere best mulig vin.
Michael Militon fra Catena Zapata besøker Stavanger og vil ta dere med på en reise gjennom noen av de mest interessante vinområdene i Mendoza. Ikke minst vil han snakke om den berømte vinmarken Adrianna, som var banebrytende da den ble anlagt på nesten 1500 meter over havet tilbake i 1992. Malbec-druen er Catena Zapatas visittkort, og hovedfokus vil ligge på viner av denne druen som mye takket være Nicholás Catena Zapata i dag er Argentinas fremste kvalitetsdrue.
Don Melchor, Chile 12:15-13:00, 13:45-14:30, 15:00-15:45
(v/ Joe Fattorini kjent fra “The Wine Show”)
Concha y Toro ble grunnlagt i 1883 av den chilenske visjonæren Don Melchor de Concha Y Toro, og selskapet er i dag en av verdens største vinprodusenter. Vingården er kanskje mest kjent for det internasjonalt kjente vinmerket Casillero del Diablo, men produserer også viner i verdensklasse som Don Melchor og Amelia. Hovedfokus under smakingen vil være Don Melchor, en ikonisk Cabernet Sauvignon fra DO Puente Alto i Maipo Valley, som regnes som et av verdens beste terroir for Cabernet-druen. Allerede andre årgang av Don Melchor ble, som første chilenske vin, kåret til en av verdens beste av det prestisjetunge vinmagasinet Wine Spectator. Vinen har siden den gang fått toppkarakterer fra vinkritikere verden over, og i 2024 gikk den helt til topps igjen: da var det 2021-årgangen som ble kåret til verdens beste vin av Wine Spectator.
Smakingen vil ledes av Joe Fattorini, mest kjent som vert for The Wine Show hvor han har vunnet prisen «Årets vinpersonlighet». I det seneste har Joe også dukket opp i programmet «Drinking with Joe og Maya». Joe Fattorini er kjent som en svært engasjerende og underholdende formidler. Med sin smittende entusiasme, solide kunnskap og et arsenal av gode historier, gir han både innsikt og latterkuler. Joe vil ta oss med på en reise gjennom Chiles mangfoldige vinlandskap – fra Andesfjellene til Atacamaørkenen – og gir innsikt i vinmakernes filosofi, terroirets betydning og hva som gjør chilenske toppviner så spennende akkurat nå.
Jackson Family Wines, California 12:30-13:15, 14:00-14:45, 15:15-16:00
(v/ sommelier Michele Fazari)
Dette blir en spennende anledning til å bli kjent med et av de mest spennende vinhusene i California på en omfattende og innholdsrik rundreise mellom de ulike eiendommene til Jackson Family Wines - Freemark Abbey, Napa Valley, Hartford Family Winery, Sonoma, La Crema Winery, Sonoma og Nielson, Santa Barbara. Vingården ble grunnlagt på 1970-tallet da bestefar Jess Jackson plantet de første Chardonnay-druene og har vokst i både renommé og omfang siden. De har etter hvert fått produksjon i Willamette Valley i Oregon, i tillegg til prosjekter i blant annet Chile og Sør-Afrika.
Smakingen ledes av Michele Fazari, som ble kåret til en av verdens 25 beste sommelierer av Harper’s Magazine i 2022. Michele er vinhusets europeiske representant og er til vanlig bosatt i London - men kommer til Stavanger i januar for å dele av kunnskapen sin med oss.