top of page

Stavanger Vinforums Vinmesse 2020

"ITALIA"

 

 

Lørdag 18. januar 2020 på CLARION HOTEL*
*Arne Rettedalsgate 14

 

Registreringen til Vinmessen 2020 åpner kl 11:00 - vær oppmerksom på at det kan være noe venting og "kø" i registreringen før åpning av Vinmessen kl 12:00. I år har vi nytt registreringssystem, det vil si at billetten til selve Vinmessen skannes i inngangen (inngang i 1.etg. Stavanger Hall på Clarion Hotell).
 

Når du er registrert utdeles et "festivalarmbånd" som bekrefter at du har tilgang til Vinmessen og kan smake vin i smakesalene fra k 12:00 - kl 18:00


Viktig: "festivalarmbånd" må være synlig under hele oppholdet. Når du er registrert vil du motta programmet, lunsjbong + Stavanger Vinforums smakeglass. Har du kjøpt billett til spesialseminar vil billetten til seminaret scannes i døren til seminarrommet. Alle seminarrom er i 3 etg.


NB: Skal du delta på et spesialseminar som starter kl 12:15, møt opp på Hotel Clarion i god tid (ca 30 min før) da det kan være noe venting i regisreringen.

Fullstendig vinliste er nå tilgjengelig på Stavanger Vinforums facebook-sider.

 

Stavanger Vinforum har gleden av å invitere våre medlemmer og firmakontakter til vinmesse.
Vi vil ha et bredt utvalg av viner fra flere importører, og noen av produsentene vil selv være til stede!

Også i år forventer vi stor deltakelse – vær derfor rask med påmelding!

 

ITALIA
 

Stavanger Vinforum kan igjen presentere Italias mangfold som vinland. Fra Sicilia i sør til alpene i nord finnes noen av verdens mest klassiske vinregioner og mange lokale druetyper.


Italia deles inn i 20 vinregioner, der hver region kan kjennes på sin egen vinstil. Regionene har ofte et egenartet klima, slik at en regions druer ikke trives i andre regioner. Dette gir et stort mangfold av vinstiler i dette langstrakte landet.


Helt sør i Puglia og Sicilia produseres de største mengdene av italiensk vin. Her er klimaet påvirket av Afrika i sør. Helt nord ved foten av alpene produseres mindre mengder, men påvirkningen fra kaldere fjellmassiver gir druene helt andre vekstvilkår, som f.eks. i Piemonte.


Noen italienske druer produseres kun i sin egen region, som f.eks. Nebbiolo i Piemonte, mens andre druer som Sangiovese og Trebbiano kan finnes i større deler av landet. De mest kjente internasjonale druesortene dyrkes også over hele Italia.


Italiensk rødvin er favoritt i Norge, og selger 3 ganger mer enn land nr. 2 på listen, Spania. På hvitvinsområdet er landet nr. 3, bare slått av Tyskland og Frankrike. Disse landene har tilsammen godt over halvparten av hele verdens vinproduksjon, med Italia i tet.


Vinmessen 2020 vil presentere et bredt utvalg av vin fra ulike regioner. Vi vil oppfordre til å smake og sammenligne egne favoritter med nye bekjentskaper for å oppleve bredden av kvalitetsvin fra Italia. Besøker du ett eller flere av våre seminarer, vil du få en dypere kjennskap til enkeltområder fra de som selv har sitt arbeid der.


Vinene og kunnskapen som importørene presenterer i smakesalene, kombinert med seminarer og besøk av produsenter, gir sammen med et interessert publikum, grunnlag for at Vinmessen Italia 2020 glir inn i rekken ava spennende og vellykkede vinsmakinger i Stavanger.

Program

Aktivitet:                                                                                               Fra:                  Til

Registrering                                                                                         11:00                15:00

Forkurs med vin – kort innføring i vinsmaking                                     11:30                12:00

Åpning av vinmessen i Bankettsalen                                                   12:00

Smakesalene åpner (all smaking i 2. etasje)                                       12:00               18:00

Lunsjbuffet i Big Horn Steak House                                                     12:00               16:30

Registrering foregår i hotellets resepsjonsområde og i Holmen Bar for noen sponsorer. Alle deltakere får detaljert program med oversikt over viner for smaking, navneskilt med oversikt over seminardeltakelse samt lunsjbillett.

Alle deltakere får sitt eget smakeglass med Stavanger Vinforums logo til odel og eie.

OBS OBS!!! Ved kjøp av billett må du skrive ut denne og ta den med på vinmessen. Koden på billetten vil bli skannet og gi deg adgang til vinmessen. Det er egne billetter til seminarer du melder deg på, så skriv også ut disse og ta de med. Vær oppmerksom på at det er forhåndspåmelding på alle seminarene når du kjøper billett.

Seminaroversikt

Det er 3 åpne seminar du som deltaker kan melde deg på. Prisen pr seminar 225,-.

Foradori fra Trentino / Alto Adige                                                   12:15-13:00,  13:30-14:15,  14:45-15:30

På den smale høysletten Rotaliano i Trentino i nordøst-Italia kultiverer Elisabetta Foradori 26 hektar vinmark på biodynamisk vis. Hun overtok gården som 19-åring da faren døde i 1985. Til tross for sin unge alder revolusjonerte hun driften på gården, og har bidratt sterkt til at både regionen Trentino og druen Teroldego er satt på kartet. Druetypen trives bare i disse fjellområdene der det er dokumentert at den er dyrket siden 1300-tallet. Smakingen ledes av Theo Zierock, sønn av Elisabetta

Occhipinti fra Sicilia                                                                                   12:15-13:00,  13:45-14:30,  15:00-15:45

Arianna Occhipintis grensesprengende viner har gjort henne til rikskjendis i Italia og en vinsuperstjerne på verdensbasis. Etter vinstudiene vendte hun hjem til Sicilia, skaffet seg vinmarker og bygde opp et lite vineri. Ariannas vinmarker ligger på ca 250- 280 meters høyde i området rundt Vittoria syd på Sicilia. Hennes første årgang var 2004 basert på druene Nero´d Avola og Frappato der den siste ble en umiddelbar sensasjon. I dag er vingården på 28 hektar og vinmakingen hennes er klassisk naturlig. Smakingen ledes av Gian Marco Iannello, assisterende leder ved vingården.

Mastroberardino fra Campania                                                      12:30-13:15,  14:00-14:45,  15:15-16:00

Familien Mastroberardino har drevet vinproduksjon i 10 generasjoner og var det første søritalienske vinhuset da det ble registrert i 1878. Den røde Taurasi DOCG kom allerede i 1993 og er en av Italias viner med de lengste krav til fat- og flaskemodning før lansering, minimum tre år. Nå har også Fiano de Avellino og Greco di Tufo - begge hvite - fått DOCG-status i samme område. Høyst fortjent og et tydelig signal om at Sør-Italias rike vinkultur oppnår en høyere anseelse enn tidligere.


Kjøp av billetter kun gjennom TicketCo. Den som kjøper billetter MÅ være medlem av Stavanger Vinforum (kan kjøpes samtidig, koster 295,-/år og gjelder for inntil 4 personer). Alle billetter vil bli scannet, og det er derfor viktig at du som billettkjøper videreformidler billettene/QR-kode til de du kjøper for!

Prisutdeling for Vinmessens beste viner 2020
Stavanger Vinforum hadde "Italia” som tema på vinmessen 2020. Smakekomitéen hadde i oppdrag å plukke ut sin utvalgte vin i to klasser. Fra alle regionene var det mye kvalitetsvin og derfor flere kandidater til de 2 prisene. Smakekomitéen valgte tilslutt ut følgende viner:

Beste vin i lavere prisklasse

fra Piemonte, Dogliani:
Monterustico Dolcetto Dogliani 2018
Produsent: G.D Vajra
Varenummer: 6966501 Pris kr. 199,90
Importør er Moestue Grape Selections AS

Beste vin i høyere prisklasse

fra Piemonte, Seralunga i Barolo:
Fontanafredda Barolo Larosa 2013
Produsent: Fontanafredda
Varenummer: 3554101 Pris kr 809,90
Importør er Stenberg & Blom AS

bottom of page